marți, iulie 24

Avertizare COD ROŞU pentru cinci judeţe şi Capitală


Meteorologii au emis o avertizare cod roşu pentru astăzi, 24 iulie, în cinci judeţe din sud şi pentru Capitală: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi Bucureşti, după ce timp de două zile consecutive s-au înregistrat temperaturi de 41 de grade Celsius. VEZI VIDEO - Ministrul Sănătaţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat emiterea avertizării COD ROŞU.

Meteorologii anunţă că mercurul din termometre poate urca până la 42 de grade Celsius. Pe timpul caniculei, funcţionează o linie verde, 0800 800 187, pentru acordarea serviciilor de consiliere şi a recomandărilor pentru reducerea efectelor caniculei. Acesta este activ între orele 8 şi 20.

Meteorologul Dumitru Baltă a declarat că această avertizare cod roşu este o premieră pentru România: "Temperaturi ridicate s-au mai înregistrat în România, dar este o premieră această avertizare COD ROŞU în ceea ce priveşte temperaturile atât de mari" - VEZI VIDEO.

Ce înseamnă COD ROŞU?

Conform Autorităţii Naţionale de Meteorologie, codul roşu se instituie atunci când sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase. Un ordin comun al ministerului Mediului şi ministerului de Interne avertizează că, în cazul codului roşu, consecinţele fenomenelor meteorologice extreme pot provoca pagube importante.

Averizarea de cod roşu pentru caniculă afectează toate persoanele chiar şi cele cu o stare de sănătate bună. Totuşi, temperaturile foarte ridicate pun în mare pericol mai ales sănătatea vârstnicilor, a persoanelor cu handicap, a celor care suferă de maladii cronice sau tulburări mentale sau a persoanelor care iau medicamente cu regularitate. Afectaţi sunt şi sportivii, copiii, precum şi cei care lucrează în aer liber.

Ce temperaturi se vor înregistra?

În judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Călăraşi, Ialomiţa, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Vaslui şi în vestul judeţelor Constanţa şi Tulcea se vor înregistra pe arii extinse valori de temperatură de 39, 40 de grade şi izolat 41, 42 de grade.

În Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, nordul şi centrul Moldovei, valori ale temperaturii aerului de 35-38 de grade se vor mai înregistra doar în după-amiaza zilei de marţi, 24 iulie. În aceste regiuni vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, izolat ploi torenţiale şi grindină) în cursul zilei de astăzi, dar în special marţi seară şi în noaptea de marţi spre miercuri, când intensitatea fenomenelor va fi mai mare.

De asemenea, Nicolăescu a precizat că există o probabilitatea foarte mare ca de miercuri să se ridice atât codul roşu, cât şi cel portocaliu emise pentru zona din sud. Mai mult, ministrul Sănătăţii a susţinut că este posibil ca şi pentru zonele de centru şi de vest să fie ridicat codul galben începând cu ziua de miercuri.

În cele cinci judeţe şi în Capitală, unde se instituie codul roşu, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă sunt în alertă, iar Jandarmeria va ajuta autorităţile locale, primării şi prefecturi, cu echipe de intervenţie, acolo unde este nevoie. Restricţiile pentru maşinile cu tonaj mai are de 7,5 tone se extind. Astfel, acestea nu mai sunt valabile doar pe drumurile naţionale şi europene, ci şi pe cele judeţene.

Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Video-ul zilei!!

Video-ul saptamanii!!!