sâmbătă, iulie 28

Învăţământul românesc, dominat de suplinitori

Şcolile româneşti sunt pline de suplinitori. Adică de cei care nu au obţinut nici măcar nota minimă şapte la titularizare. Cei 39% dintre candidaţi, care au luat note de trecere, au fost repartizaţi pe posturile de profesor.

Din 11 mii de posturi didactice vacante, peste 6 mii au rămas neocupate după examenul de titularizare. Cele mai multe posturi libere sunt la catedrele de informatică, istorie, geografie şi fizică. Locurile rămase libere pot fi ocupate de suplinitori, ca în fiecare an. Aşa se face că de la an la an sistemul educaţional este dominat de profesorii care obţin note foarte proaste la examenele de titularizare.

Doar 8000 de profesori din cei peste 30 de mii înscrişi în acest an la concursul de titularizare au luat note de trecere, iar 43% dintre ei nu au prins un loc în învăţământ. Motivul: profesorii au completat un număr prea mic de opţiuni sau au fost prea mulţi solicitanţi pentru acelaşi post.

Cel mai mare procent de candidaţi repartizaţi s-a înregistrat în judeţul Giurgiu, iar cel mai scăzut în judeţul Argeş. Rezultatele concursului de titularizare din acest an nu sunt deloc încurajatoare pentru învăţământul românesc. Aproape 20% dintre cei care se pregătesc să devină profesori au luat note la concursul de titularizare de 1, 2 sau 3, în vreme ce aproape jumătate au luat note mai degrabă modeste, între 5 şi 6,99. Note peste 7, care au permis ocuparea unui post de titular, au obţinut doar 39% dintre profesori.

Numai 33 de dascăli au reuşit să promoveze examenul cu notă maximă - 10, iar 22 de candidaţi nu au sărit de punctul din oficiu, adică de nota 1.

Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Video-ul zilei!!

Video-ul saptamanii!!!