luni, iulie 16

Mai bine căpşunar în Spania, decât profesor în România


Mai bine muncitor în Spania, decât agricultor sau intelectual cu diplomă în România. Aşa au gândit locuitorii comunei Feldru din judeţul Bistriţa-Năsăud: jumătate dintre ei au plecat în ultimii ani să lucreze în Spania şi Italia ca să scape de sărăcia de acasă. Cei mai mulţi au reuşit, iar pe la casele natale mai trec doar în concediu. Acum toţi cred că e mai bine să munceşti orice în străinătate, dar să câştigi o mie de euro pe lună, decât să predai lecţii la catedră şi să supravieţuieşti cu două sute de euro.

La Feldru, Elena Mari este una dintre multele mame care se gândeşte la copilul plecat în Spania. Fata ei era educatoare. Dorea să facă şi o facultate, dar nu a avut bani. Viitorul în România i s-a închis devreme, aşa că a trebuit să-l caute peste mări şi ţări.

După ce tinerii şi-au dat seama că pot avea o viaţă mai bună decât cea de profesor la Feldru, dascălii care au rămas nu văd un viitor prea bun pentru şcoală.

"Noi beneficiem de mulţi profesori calificaţi, dar s-ar putea, în viitor, mai ales că urmează perioadă de pensionări masive, la matematică şi ştiinţe şi nu ştiu dacă cei tineri vor dori să vină în învăţământ", a spus Vasile Svinţi, director adjunct la Grupul Şcolar Feldru.

Situaţia dascălilor din Feldru nu este singulară. Inspectoratul Şcolar Bistriţa Năsăud primeşte anual sute de cereri de concediu fără plată de la profesorii care vor să muncească orice altceva, numai să câştige mai mult.

Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Video-ul zilei!!

Video-ul saptamanii!!!